duminică, 31 octombrie 2010

Străinii, o piatră de gîtul Stelei!

Kapetanos, singurul jucător de altă naţionalitate rămas în Ghencea dintre cei 16 care au venit în ultimii doi ani, e şi el pe făraş.


Dintre stranierii pe care au mizat roş-albaştrii în ultimii 2 ani, unul singur a ajuns bine, Tiago Gomes, ceilalţi au eşuat inclusiv în ligi slabe, ca Azerbaidjan. Steaua a plătit 2,7 milioane de euro pe cei 15 străini, încasînd doar 400.000 de euro la plecarea lor din Ghencea.

Steaua cumpără mult şi prost! Exceptînd campania agitată din vara asta, în care au adus 20 de fotbalişti noi, roş-albaştrii au legitimat 16 stranieri din 2008 şi pînă acum! Aproape un lot întreg, din care a mai rămas în lot un singur fotbalist: Pantelis Kapetanos. Grecul e şi el gata să se despartă de Ghencea, fiindcă nici nu mai e dorit şi nici el nu ţine să continue în România. Ce soartă au avut fotbaliştii pe care a mizat Steaua la un moment dat? Aproape toţi le-au confirmat "militarilor" că s-au înşelat atunci cînd i-au creditat drept jucători de valoare.

Pepe s-a lăsat!
Cea mai surprinzătoare carieră după ce a plecat din Ghencea a avut-o Pepe Moreno. Atacantul columbian, 29 de ani, nu mai joacă nicăieri! El a fost în roşu şi albastru în returul sezonului trecut, împrumutat de la Independiente. Din mai, de cînd a părăsit Bucureştiul, e liber de contract.

Rezerve în Azerbaidjan şi în Polonia!
Alt vîrf, Ricardo Pedriel, pe care Steaua l-a adus direct din Bolivia în vara lui 2008, e în lotul lui Sivasspor, penultima clasată din Turcia, dar joacă foarte rar. De cînd a început campionatul, el a fost titular doar o dată. Şi mai rău e pentru Jelev. Fundaşul bulgar cu care Stoichiţă voia să prindă Liga Campionilor nu are loc la Inter Baku, din Azerbaidjan!

Altul care continuă să se facă de rîs şi după ce a părăsit România: Rafal Grzelak s-a întors acasă, la Widzew Lodz, unde n-a avut loc în primul 11 niciodată! Acelaşi statut îl are şi brazilianul Arthuro la Leiria, cu zero meciuri de la startul sezonului.

Tiago era bun, dar nu l-a vrut Gigi
Din lotul stranierilor cu care Steaua a luat "plasă" iese Tiago Gomes. Mijlocaşul portughez e titular la Hercules, locul 13 în Primera. A învins-o în acest sezon pe Barcelona, pe Camp Nou, şi e om de bază într-o formaţie cu Trezeguet şi cu Drenthe. Tiago a jucat constant şi la Steaua, în 2008, dar a părăsit Ghencea la finalul împrumutului, deoarece Becali a refuzat să achite 300.000 de euro pentru transferul său definitiv.

Unde sînt străinii cu care s-a păcălit Steaua:
Jucătorul Clubul actual Meciuri ca titular/goluri în actuala stagiune Cine l-a adus în România
Arthuro Leiria 0/0 Adrian Ilie
Toja Aris Salonic 5/0 Virgil Becali
Abel Moreno Granada 8/1 Adrian Ilie
Pedriel Sivasspor 1/0 Gigi Becali
Semedo Urziceni 7/1 Gigi Becali
Tininho Leixoes 3/0 Marius Ianuli, Argăseală
Grzelak Widzew Lodz 0/0 Marius Ianuli, Argăseală
Bibişkov Hapoel Ramat Gan 6/2 Marius Ianuli, Argăseală
Jelev Inter Baku 1/0 Panduru, Stoichiţă
Parpas AEL Limassol 4/0 Panduru, Stoichiţă
Artiom Karamian Urziceni 2/0 Panduru, Stoichiţă
Arman Karamian Urziceni 2/0 Panduru, Stoichiţă
Pepe Moreno - - Gigi Becali
Gora Tall APOP 5/0 Panduru, Stoichiţă
Tiago Gomes Hercules 7/0 Adrian Ilie


1 gol a marcat în acest sezon Kapetanos, singurul străin rămas în Ghencea dintre cei rulaţi în ultimii doi ani. Grecul a venit gratis în 2008, la sugestia lui Adi Ilie

Le-a mers bine doar cu români
Steliştii au luat ultimele două titluri cu echipe formate în majoritate din jucători români. În 2004-2005, în lotul "militarilor" s-au aflat numai doi străini, Hamutovski şi Keca. Portarul bielorus a fost titular, iar bosniacul a bifat o singură partidă. Ei au rămas în lot pentru sezonul următor, la finalul căruia Steaua a fost iar campioană. Şi atunci, în afară de Hamutovski şi de Keca, roş-albaştrii au mai folosit un singur jucător străin, pe portarul Carlos.

Tininho s-a apucat iar de fotbal!
Mai mult au cîştigat străinii de pe urma Stelei decît a profitat clubul de pe urma lor. Cel mai bun exemplu: Tininho. Fundaşul lateral portughez lucra pentru un club de noapte înainte să vină în Ghencea şi parca maşini. N-a prins nici un minut în Ghencea, dar cu numele Steaua în CV, a cîştigat un contract la Leixoes, în liga a doua portugheză.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu