vineri, 5 noiembrie 2010

ÎN SFÎRŞIT, STEA! » Van der Motan readuce Steaua în cărţi pentru "primăvara europeană"!

Steaua şi-a luat avînt din primul minut, Surdu s-a dus glonţ spre poarta lui Vorn, a şutat şi ceva a pocnit, în careu. O petardă aprinsă, încă una, peluza se agită ca un castron cu popcorn. Miroase a sulf, fumul s-a întins pe tot terenul şi jocul s-a oprit. Derută la peluza olandezilor. Ei n-au decît un banner cu Scarface, "Lumea e a noastră!". Lumea, da, Ghencea însă e un cosmos aparte.

Arbitrul rus, corpolent ca un halterofil pensionar, restartează meciul. Minutul 2 al meciului decisiv îi aduce faţă în faţă, prin perdeaua de pucioasă, pe Neşu şi Nicoliţă. Versiunea fratricidă a profesionismului!

Steaua are entuziasm, dar şi risipeşte. Utrecht e o portocală mecanică cu 90 la sută şuruburi. La un şut al lui Apostol (min. 13) răspunde cu o expediţie fulger condusă de preţiosul von Wolfswinkel. Apoi construcţiile încremenesc şi se joacă din fază fixă în fază fixă.

Diavolul în saboţi
Pe tuşă, Lăcătuş desenează scheme cu gesturi largi: ceva rotund cu multe raze în jur. Corner şi un meleu ca la rugby în poarta lui Vorn. Jumătate din echipa roş-albastră se află acolo, claie peste grămadă, împingînd balonul în plasă. Gardoş înscrie norocos, dar golul e al Stelei, la propriu.

La cîteva minute, şuruburile se pun în mişcare şi Mertens, minunea în saboţi roşii, detonează mingea direct la vinclu (min. 33), din 25 de metri. 1-1, meciul rămîne umăr la umăr.

Fazele fixe se răresc, Neşu şi Bănel nu mai au nimic să-şi spună, s-au plictisit să-şi tot sufle mingea, din devotament pentru culori. Lăcătuş nu mai pictează în aer, se plimbă nervos cu mîinile la spate. Halterofilul de la centru se mişcă tot mai lent şi se uită pofticios după maşinuţa care-l transportă pe accidentatul Geraldo.

Se trezeşte Motanul
Steaua s-a desprins după pauză. Mertens şi-a făcut numărul de mic diavol şi bate pasul cu ceilalţi. Şuruburile scîrţîie sub loviturile Stelei. Insistenţa e premiată cu un meleu, din nou schema cu ceva rotund şi multe raze, iar Stancu trimite din trei metri (min. 51). Prima repriză a fost a lui Mertens, asta e repriza lui. Două minute mai tîrziu, Bănel îl lasă de capul lui pe Neşu, centrează şi Motanul ridică stadionul în picioare.

Surdu forţează şi el, cade în careu, e penalty, dar între halterofilul rus şi fază se întinde Siberia. Stelei nu-i rămîne decît să reziste. Iar olandezilor să strîngă cu cheia de 14 la poarta lui Tătăruşanu. Degeaba.

"Cînd n-a fost presiune pe jucători, ei au jucat. Dacă nu s-ar pune atîta presiune, Steaua ar defila. Are cel mai bun lot!"
Dumitru Dragomir, preşedinte LPF

"Victoria ne dă încredere înainte de dubla cu Rapid. Vrem s-o batem de două ori, dar, indiferent de rezultat, rămînem în lupta pentru titlu"
Iasmin Latovlevici, fundaş Steaua

"E o victorie de moral care i se datorează în mare măsură lui Tătăruşanu. Avem şanse de calificare, poate Liverpool va odihni cîţiva jucători cu noi"
Helmuth Duckadam, preşedinte Steaua

"În sfîrşit, am învins în Europa! Am demonstrat că am merita calificarea. Dacă învingem în Giuleşti, revenim în lupta pentru titlu!"
Bănel Nicoliţă, mijlocaş Steaua

"Steaua e singura echipă din România care ne face să fim mîndri în cupele europene. Păcat că nu vine mai multă lume la stadion!"
Mihai Neşu, fundaş FC Utrecht

"Stancu n-a fost pe terenul de tenis să joace singur. Dacă noi jucăm prost, el n-are cum să marcheze. Dar bine că a făcut-o!"
Ricardo Gomes, mijlocaş Steaua

"Am avut ocazii de a înscrie, dar repriza a doua a fost decisivă. Sperăm s-o batem pe Napoli, iar Steaua să aibă meci greu cu Liverpool"
Ton du Chatinier, antrenor FC Utrecht

"Sîntem favoriţi la calificare, mai ales că Liverpool a bătut-o pe Napoli. Englezilor o să le fie greu în Ghencea. Pînă atunci, trebuie şi putem să batem Rapidul luni"
Florin Gardoş, fundaş Steaua

"Ne-a felicitat şi domnul Lăcătuş, dar nu trebuie să ne pierdem capul. Sperăm să ne calificăm în <16>-imile competiţiei"
Eric Bicfalvi, mijlocaş Steaua



ADVERSARI / Liverpool - Napoli 3-1
Thank you, Stevie Three!
Liverpool dă o mînă de ajutor Stelei prin succesul cu Napoli (3-1), semnat de Gerrard (foto dreapta). Degeaba au condus italienii la pauză (1-0), după reuşita lui Lavezzi (28). N-au ştiut să profite de multele rezerve folosite de "cormorani". Hodgson l-a băgat inspirat în partea secundă pe Gerrard şi căpitanul a întors meciul. Stevie a început recitalul. A egalat, speculînd pasa acasă trimisă prost de Dossena (76). Apoi a transformat penaltyul scos de Johnson (88) şi l-a lobat pe De Sanctis (89), după încă o gafă colectivă. (Daniel Scorpie)

LIVERPOOL: Reina - G. Johnson, Carragher, Kyrgiakos, Koncesky - Raul Meireles, C. Poulsen (65 Eccleston) - Shelvey, Spearing, Jovanovici (46 Gerrard) - Ngog (83 Lucas). Antr: R. Hodgson
NAPOLI: De Sanctis - Campagnaro, P. Cannavaro, Aronica - Maggio, Pazienza, Gargano, Dossena - Hamsik (84 Yebda), Lavezzi - Cavani. Antr: W. Mazzari

S-a rupt Apostol
Iulian Apostol a ieşit aseară la pauză şi mai mult ca sigur va rata şi meciul cu Rapid, de luni seară, din Grant. Mijlocaşul a resimţit dureri musculare, care nu i-au dat pace, de aceea Marius Lăcătuş a decis să-l introducă în locul său pe Eric Bicfalvi chiar înainte de a se fluiera finalul primei reprize. În afara lui Apostol, "Fiara" nu se poate baza împotriva Rapidului nici pe Nicoliţă, suspendat. Iulian revenise acum două luni după o absenţă de jumătate de an cauzată de o operaţie la menisc.

Gol perfect valabil la Gardoş
În minutul 29, fundaşul Florin Gardoş a venit în careul advers şi a fost din nou decisiv pentru stelişti. Dacă la Utrecht, apărătorul a influenţat decisiv faza din care olandezii şi-au dat autogol, aseară, a reluat cu capul din centrul careului, iar goal-keeper-ul batavilor, Vorm, a căzut cu balonul după linia porţii sale (foto). Cel mai bine poziţionat, "centralul" Suhina a validat reuşita, deşi olandezii au protestat vehement.

Neşu, aclamat de fani
Fundaşul olandezilor, Mihăiţă Neşu, n-a fost uitat de către fanii din Ghencea. Aceştia i-au scandat numele chiar în startul întîlnirii şi l-au aplaudat pe fotbalistul care a jucat pentru Steaua în perioada 2001 - 2008. La rîndul său, apărătorul a mulţumit spectatorilor. Neşu n-a fost admonestat de suporteri nici măcar cînd a avut o intrare dură la Gardoş şi a primit cartonaş galben.

Emoţii cu Geraldo
În minutul 42, Geraldo Alves s-a accidentat la genunchiul drept. Portughezul a sărit la un duel aerian alături de colegul său, Ricardo, iar acesta l-a lovit cu crampoanele, din greşeală. Geraldo a căzut ca secerat, oferind emoţii lui Lăcă, mai ales că luni e derby-ul din Giuleşti. După cîteva minute de îngrijiri medicale, Alves a revenit în echipă.

Penalty la Surdu
Steaua a fost privată de un penalty în minutul 76, deşi arbitrul Suhina era bine poziţionat. Surdu a fost faultat grosolan de către Schut în careul olandezilor (foto), însă rusul a lăsat jocul să continue.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu